Vi er nationalt videncenter for automation og robotteknologi fra 2018
Og det ligger i tråd med Region Syddanmarks Vækstforums seneste handleplans- og investeringsplan, hvor man netop valgte, at automatisering og robotteknologi skal være et indsatsområde for 2018/19.
EUC Syd bliver Videncenter for automation og robotteknologi
Vi har netop modtaget besked om, at vi sammen med Herningsholm Erhvervsskole og Syddansk Erhvervsskole er udpeget af Undervisningsministeriet til at etablere et nationalt videncenter for automation og robotteknologi.
Det er aftalekredsen bag erhvervsuddannelsesreformen, der har besluttet, at der i 2017 skal etableres 9 videnscentre inden for erhvervsuddannelserne, og et syddansk center for automation og robot ligger i tråd med Region Syddanmarks Vækstforums seneste handleplans- og investeringsplan, hvor man netop valgte, at automatisering og robotteknologi skal være et indsatsområde for 2018/19.
Videncenter for automation og robotteknologi vil blandt andet bidrage til, at vores elever på erhvervsuddannelserne bliver i stand til at håndtere den hastige teknologiske udvikling og matche de kompetencer, som virksomhederne efterspørger på et digitalt arbejdsmarked.
De tre erhvervsskoler bidrager med forskellige investeringer, netværk og kompetencer:
- EUC Syd bidrager med spidskompetencer i løsninger til, hvordan produktionslinjer kan automatiseres, og vi har et veludbygget virksomhedsnetværk bl.a. via automatiktekniker-uddannelsen med bl.a. Danfoss, Novo Nordisk og Linak.
- Herningsholm Erhvervsskole er landets førende erhvervsskole inden for industriteknik og har investeret i CNC-styrede drejebænke med laderobotter og avancerede 3D-printere.
- Syddansk Erhvervsskole samarbejder med et stort netværk af robot- og automationsvirksomheder samt videnmiljøer inden for robotteknologi og har opgraderet industriuddannelserne med en del forskelligt værktøj og teknologi.
Videncentret vil kræve investeringer i højt specialiseret udstyr for 20 mio. kr., og den store teknologiske satsning betyder, at det lokale erhvervsliv omkring EUC Syd og de ørige uddannelsesinstitutioner bliver inddraget i en række nye aktiviteter inden for automation og robotter.
Vores direktør Finn Karlsen siger:
Det er helt nyt med et videncenter, og vores forventning er at det bliver en succes, hvor både eleverne og de virksomheder, vi arbejder sammen med, vil få glæde af det tættere makkerskab og kooperation om udstyr, undervisning og lærepladser. Det bliver en ny type elever, som fra første skoledag skal begejstres og arbejde med den nyeste teknologi. Og som videncenter åbner vi ikke bare dørene for elever med teknisk snilde; vi tager også imod det lokale erhvervsliv, der selvfølgelig skal have adgang til udstyret, når der fx skal testes nyt i et teknologisk miljø. Det er vores pligt som uddannelsesinstitution hele tiden at udvikle læringsforløb, der kan gavne flest muligt, og vi har her en unik mulighed for fx at invitere folkeskolerne til en skoledag med robotter på skoleskemaet, så teknologien bliver indbydende og leg og læring går hånd i hånd.
Vi går nu sammen i et konsortium med de øvrige to uddannelsesinstitutioner, så det nye videncenter inden for automation og robotteknologi vil være i drift i starten af 2018.
Alle tre skoler dyrker talentarbejdet i forbindelse med SKILLS konkurrencer. Ved DM i SKILLS i starten af 2017 fik de tre skoler tilsammen 4 guldmedaljer på de fagområder, som hører ind under videncentret.
Fakta
Opgaverne for videncenter for automatik og robotteknologi bliver:
• Levere både højt specialiseret udstyr og specialister
• Indkøbe og vedligeholde højt specialiseret udstyr og løbende vurdere behov for investering i udstyr
• Uddanne unge inden for automatikteknik og proces, industriteknik, smed, skibsmontør, elektriker, værktøjsuddannelse og CNC-teknikeruddannelse
• Gennemføre talentudvikling på specialer med talentspor
• Oprette faglærernetværk for erhvervsskolerne mellem videncentret og samarbejdsskoler
• Integrere ny teknologi i undervisningen med henblik på at kombinere teknologi og læring
• Tilbyde træningscamps forud for konkurrencer som SKILLS – et tilbud til alle skoler i Danmark
• Talentudvikling ved at udvikle og afprøve nye former for samarbejde mellem erhvervsskoler, virksomheder og videregående uddannelsesinstitutioner