Vi skaber talenter

14.06.17

9 tekniske talentelever fra EUC Syd med i konkurrencen Innovations Camp på Bornholm

I år arbejdes i denne uge med innovativt at løse det problem, der handler om ophugning af skibe, som kan være både miljøskadelig og livsfarlig for de mennesker, der skal udføre arbejdet. Vinderteamet findes på fredag d. 16. juni

Igen i år er vi med på Innovations Camp. Formålet er, at 40 udvalgte erhvervsuddannelseselever, der repræsenterer 13 forskellige fag og kommer fra 5 erhvervsskoler i Danmark, sammen og på en fagligt anderledes måde arbejder med teknisk innovation og udvikler gode ideer.

Innovation er en kernekompetence som flere og flere fremover skal være i besiddelse af og samtidig et håndværk, der kan læres. Konkurrencen tager i år udgangspunkt i den maritime industris samarbejdsprojekt ’Fremtidens Maritime Håndværker’.

Mandag er eleverne blevet introduceret for ’den brændende platform’, som er det problem, de skal arbejde med. I år handler det om ophugning af skibe, der både kan være miljøskadelig og livsfarlig for de mennesker, der skal udføre arbejdet. Danmark har netop tiltrådt en global konvention, der skal sikre forsvarlig ophugning, og i den forbindelse har den maritime industri i Danmark igangsat Innovations-konkurrencen blandt fremtidens kloge tekniske hoveder om alternativ brug af materialer i forbindelse med skibsophugning.

Campen finder sted fra mandag d. 12. til fredag d. 16. juni i Pedersker på Bornholm. EUC Syd har i år fået hele 9 af de 40 pladser, og mange af de store virksomheder som bl.a. Novo Nordisk og Danfoss Power Solution sender hvert år flere elever afsted.

Projektet kører på 7. år og har en stor respekt i det danske erhvervsliv. Flere driftige virksomheder stiller sig gratis til rådighed som både vejledere, sparringspartnere og dommere undervejs på campen.

Fredag skal prototyper og løsninger præsenteres for et otte mand stort dommerpanel, bestående af erhvervsfolk fra forskellige virksomheder bl.a. Novo Nordisk. Efter dommernes votering får hver gruppe feedback, og den gruppe, der vinder, bliver udråbt. Kåringen sker på Postbåden Peter i forbindelse med Folkemødet.

Vi har fra EUC Syd og i samarbejde med virksomhederne Danfoss, Novo Nordisk og Scancab, udpeget nogle af de bedste elever til at deltage. Kravene til de deltagende elever er, at de skal have gennemført hovedforløb med tilfredsstillende resultat, være dygtige og motiverede, ønske at lære nyt og have lyst til at arbejde sammen med andre unge (præsentation af de 9 nedenfor).

Fakta
Bag projektet er sponsorerne Den maritime Fond, Region hovedstaden, Creater Copenhagen, Vækst Forum, rederiet Færgen og Lautitzen Fonden. Projektet støttes desuden af EU og de samarbejdende tekniske skoler, erhvervsskolerne Mercantec i Viborg, Next uddannelse København, SOPU København, ES Nordsjælland og TEC Copenhagen samt EUC Syd.

1. Andreas Emil Christensen, der er 23 år og fra Aalborg

Andreas er halvejs som automatikteknikerelev og i lære ved Novo Nordisk i afdelingen i Hjørring og udpeget af virksomheden bl.a. på baggrund af et aldeles fremragende robotprojekt.

Andreas siger: ”Jeg er spændt på, hvad campen er, og jeg går helt åbent ind i projektet. Jeg forventer at få nye værktøjer og metoder til at gribe arbejdsprocesser an i en udviklingssituation, og jeg har en klar forventning om at komme hjem med en masse input, der kan bruges i mit fremtidige arbejdsliv”.

2. Emil Koff, der er 18 år og fra Guderup

Emil er automatikteknikerlærling hos Danfoss Power Solution og næsten færdig med sit 1. læreår og udpeget af virksomheden for engagement og indstilling til faget.

Emil siger: ”Jeg glæder mig til at se, hvad Innovations Camp er og er helt åben i forhold til, hvad campen byder på af processer og oplevelser. Jeg håber at få et godt netværk og blive dygtigere og ser frem til lære nye måder at arbejde innovativt på. Jeg ser det som en styrke at kunne samarbejde på tværs af uddannelse”.

3. Gustav Ödman, der er 29 år og fra Sverige og bor i Brøndbyvester

Gustav er automatikteknikerelev og i lære hos Novo Nordisk ved afdelingen i Gentofte, som har udpeget ham for hans tilgang til faget og hans faglighed. Han bedømmes som meget dygtig og kan løse komplicerede opgaver hurtigt og effektivt.

Udtagelsen kom som en overraskelse for Gustav, men han synes det er et spændende projekt, og ser gode muligheder for nye udfordringer og siger: ”Jeg forventer at udvikle evnen til at samarbejde på tværs af fag og lære teknikker til at arbejde systematiske med udvikling. Jeg regner med at få et bredt netværk og møde andre automatikteknikere og ser frem til at høre om deres arbejdsområder og metoder”.

4. Jannik Grube, der er 37 år og bosiddende i Flensborg

Jannik er datateknikerelev på 2. år hos EUC Syd og er udvalgt af virksomheden for altid at være hjælpsom og god til at arbejde med udfordrende arbejdsopgaver.

Jannik siger: Jeg håber at få gode tværfaglige kontakter og glæder mig til det tværfaglige samarbejdet om komplekse opgaver. Jeg tænker, at det bliver en god tur, og vil gerne se lidt af den bornholmske natur, ligesom jeg glæder mig til oplevelsen med at sove i telt”.

5. Jesper Rasmussen, der er 21 år og bor i Kalundborg 

Jesper er 3 år inde i uddannelsen til automatiktekniker og i lære ved Novo Nordisk i Kalundborg, som har udvalgt Jesper, der er meget aktiv i forhold til sin uddannelse og bl.a. er talsmand for automatikteknikereleverne, når de er på skole.

Jesper siger: ”Jeg for venter en uge med engageret arbejde omkring det givende projekt og en masse god kommunikation mellem de forskellige faggrupper, hvor alle kommer med ekspertise fra deres fag og eventuel nicheviden”.

6. Jonas Bartholdi, der er 19 år og fra Nordborg

Jonas er i gang med 1. skoleperiode på uddannelsen til industritekniker og er i lære ved Danfoss Power Solution. Virksomheden har udpeget Jonas, bl.a. fordi han er fagligt dygtig og engageret.

Jonas siger: ”Jeg glæder mig til at lære en masse om innovation, og om hvordan man arbejder struktureret med opfindelser og udvikling. Det vil helt sikkert styrke mine kompetencer inden for samarbejde at vi skal arbejde tværfagligt, og jeg regner med at få kendskab til andre fag og skabe et netværk og lære noget om, hvordan man udnytter sit netværk”.

7. Mathias Burchardt Nielsen, der er 23 år og fra Agerskov

Mathias er smedelærling hos Scancab i Aabenraa og udvalgt af EUC Syd i samarbejde med virksomheden, fordi han er fagligt dygtig, engageret og altid klar på nye udfordringer i jobbet.
Mathias er i gang med sit 3. år.

Mathias siger: ”Jeg forventer, at Innovations Camp udfordrer min kreativitet og min sædvanlige måde at gribe en arbejdsopgave an på, så glæder jeg mig rigtig meget til den sparring af tanker og ideer, der kommer til at være på mit hold”.

8. Patrik Jensen, der er 21 år og bosiddende i Sønderborg

Patrik er datateknikerelev hos EUC Syd og to år inde i uddannelsen. Han er udvalgt af virksomheden for flid og engagement, og fordi han altid er hurtig til at løse en opgave.

Patrik siger: ”Jeg forventer, at der er en seriøs arbejdsmoral, når det er nødvendigt, men at der samtidigt også er plads til at være social med de andre deltagere uden for arbejdstiden. Jeg håber, at jeg kan lære noget omkring problemløsning både i en gruppe, men også som individ. Jeg ser frem til at lære nogle nye metoder til problemløsning, som jeg kan bruge i min hverdag som IT-Supporter/datatekniker og, at det jeg lærer omkring projektarbejde, vil jeg bl.a. kunne bruge til mit svendeprøveprojekt”.

9. Peerapong Kanjanasathi, der er 24 år og bor i Sønderborg men er oprindeligt fra Esbjerg

Peerapong er datateknikerelev hos EUC Syd og er udvalgt af skolen for samarbejdsevne og engagement.

Peerapong har valgt at deltage i Innovations Camp med en forventning om, at han bliver udfordret på sine evner til særligt i forhold til troen på egne evner og siger: ”Jeg har en masse at byde ind med i en gruppe af tværfaglige kompetencer. Jeg ser frem til at skabe et bredt netværk og få gode, nye kontakter”.