Vi skaber talenter

13.01.20

Anders er murer og Julie og Trine er frisører - de deltager fra EUC Syd i DM i Skills

- tre dage fra torsdag d. 16. til lørdag d. 18. januar i Bella Center København

Tre elever har kvalificeret sig til de hårde dage for Danmarksmesterskaberne i Skills.

De tre skal konkurrere mod de øvrige af Danmarks dygtigste elever og lærlinge inden for deres respektive fag.

De tre erhvervsskoleelever fra EUC Syd er:

Anders Lunding Nielsen
– Murer, i praktik ved murermester Lars Johanning, Aabenraa

Anders er 20 år, fra Aabenraa, går på mureruddannelsens hovedforløb 4 (H4) på EUC Syd i Aabenraa, og mangler et lille år i at være færdiguddannet.

Anders gjorde sig fortjent til at deltage i Skills ved i starten af oktober at vinde regionsmesterskabet i Svendborg, hvor der var 7 murerkombattanter. Anders deltog faktisk i Skills i 2018, hvorfor han ud over de faglige kvalifikationer også har en del erfaring med selve Skills og konkurrenceforholdene:

- Jeg glæder mig til at opleve det hele igen, få en god og spændende konkurrence og lære noget nyt, siger Anders.

Anders har trænet lidt ved siden af sin H4-opgave, hvor han og hans lærer Jørgen Boisen Skjøth har gennemgået opgaven og arbejdet med, hvordan opgaven kunne løses. Anders modtog også EUC Syd prisen i Aabenraa, for særlig indsats og ekstraordinært talent.

- Jeg har ikke trænet ekstra som sådan, men det har været godt og lærerigt at snakke tingene igennem med Jørgen. Min mester Lars synes også, det er rigtig godt gået. Jeg har lidt en drøm om at gå i min farfars fodspor; han var selvstændig murer, og jeg er sikker på, at konkurrencerne kan hjælpe mig med at nå det!

Jørgen Boisen Skjøth, der er Anders Lunding Nielsens faglærer, fortæller:

- Anders var ikke med i regionsmesterskabet bare for at være med eller for at blive nummer to, han er 100 % motiveret og var med for at vinde. Det var kun førstepladsen, der havde hans interesse, og dermed det at gå videre til DM. Jeg mener bestemt, han har det, der skal til for at vinde Damarksmesterskabet - han er dygtig og har motivationen og fagligheden.

 

Trine Andresen Biel
– Frisør, i praktik ved Park by Mens Cut, Sønderborg

Trine er fra Aabenraa, 19 år og skal på H7 til februar. Trine er udvalgt af skolens lærere til at deltage i Skills ud fra niveau og kompetencer.

- Det er fedt at være frisørelev, fordi det er et kreativt fag, og man udvikler sig på alle mulige måder, for der sker noget hele tiden - så man står ikke bare stille, siger Trine.

Hos Park by Mens Cut arbejder Trine med klip, farvning osv. som en uddannet frisør, og hendes mester synes godt om, at Trine skal med til Skills.

- De synes, det er en lærerig oplevelse for mig og er sikre på, at jeg vil udvikle mig i forløbet, fortæller Trine. - Jeg bruger min fridag i frisørafdelingen på skolen og ellers hver anden onsdag efter arbejde, og jeg træner selvfølgelig så meget jeg kan i salonen, når der er luft i min kalender.

Også frisøruddannelsen er en vekseluddannelse med skiftevis kortere skoleophold og længere forløb i praktikvirksomheden. Man følger derfor ikke et fast hold på samme måde som i fx folkeskolen. Når Trine har den mere teoretiske undervisning på erhvervsskolens frisørafdeling, varierer det hvem og hvor mange elever de er på holdet – de kan være 3, 9 eller måske 11 afhængigt også af praktikvirksomhedernes ønsker i perioden.

- Min træning har været hård men også sjov og effektiv, og jeg glæder mig til Skills og regner med at blive mere selvsikker på frisørfaget og udvikle mine kompetencer - blandt andet til ren frisering og fønning. At vinde kunne være en kæmpe oplevelse, men jeg synes, det betyder meget i det hele taget at være udvalgt og være med og bare blive bedre og have gjort sig umage og gjort sit bedste.

Hanne Lau Rasmussen, der er Trines Andresen Biel faglærer, fortæller:

- Trine har en stor interesse for konkurrencearbejde, hvor hun kan få lov til at være en nørd inden for frisørfaget. Det kræver stor flid og dedikation at være med til konkurrence, fordi der skal enormt mange timers træning til, og det skal både eleven og salonen bag være villig til at yde og støtte op om. Og det er fantastisk at følge og at se den store udvikling i færdigheder og selvsikkerhed, Trine har været igennem indtil nu.

 

Julie Vohs Jakobsen
– Frisør, i praktik ved Salon Deluxe, Rødekro

Julie er 20 år og fra Rødekro, og til januar går hun på H4 af de i alt 8 hovedforløb, der er på frisøruddannelsen, så der er stadig et par år til svendeprøven i slutningen af 2021.

- Mit arbejde i salonen indebærer rigtig meget farve- og klippeteknikker. Og jeg synes det er fedt at være frisørelev, bl.a. fordi jeg kan udfolde mig selv kreativt, møder en masse forskellige mennesker og jo gør kunderne glade.
Julie har stor erfaring med konkurrencer og har de seneste to år deltaget i frisørernes eget DM, sidste år var hun med til DM i Skills, og så har Julie deltaget i Randersmesterskabet, som også afholdes årligt for frisørelever.

Julie ved derfor en hel del om, hvordan den slags foregår, og det vil hun gerne give videre og hjælpe sin ’kollega’ Trine Andresen Biel, som jo også deltager i DM i Skills fra EUC Syd.

- Jeg glæder mig mest til at se, hvad de andre har fundet på og blive inspireret, fortæller Julie, der forventer at blive bedre og udfordre sig selv og få mere erfaring og kompetence.

Julies frisørmester, Dorthe Damm Johansen, er selv er inden for konkurrencefaget og har gennem tiden vundet mange medaljer i de konkurrencer hun deltager i som EM og DM, og i august i år var Dorthe til VM i Paris. Dorthe er med i træningen af de to Skillsdeltagere og lader dem bl.a. prøve en masse forskellige teknikker.

- Min træning har været rigtig god, og jeg er blevet mere sikker på mig selv. Min mester Dorthe synes det er megafedt, at jeg også deltager i konkurrencer og herunder i Skills. Når jeg går ind i en konkurrence, er det ikke decideret for at vinde, men lige så meget for at få oplevelsen - selvom det selvfølgelig kunne være fedt at vinde :), smiler Julie.

Hanne Lau Rasmussen, der også er Julie Vohs Jakobsens faglærer, fortæller:

Julie er med for anden gang og har således erfaring med, hvor mange timers træning, det kræver at være blandt de bedste. Julie har haft stor interesse for konkurrencearbejde lige fra starten af sin uddannelse, og den har hun bevaret gennem forløbet. Den måde hun kreativt arbejder med konkurrencefrisering kræver en dyb passion, og den kreativitet og de færdigheder, der bliver lagt i faget, er inspirerende også for de elever omkring hende.

DM i Skills 2020
Der er i år tilmeldt 268 konkurrencedeltagere fra 45 forskellige erhvervsfag fra skoler over hele landet. Eleverne kæmper side om side om at blive kåret til vinder af DM i Skills 2020 inden for deres fag, og de kåres lørdag d. 18. januar om eftermiddagen af statsminister Mette Frederiksen. Det forventes at 65.000 tilskuere kommer forbi.

Ved DM i Skills er der gratis adgang for alle. Som gæst har man ikke kun mulighed for at heppe og kigge på, men også blive aktivt involveret, da der ved konkurrencestrandene er opstillet ”Prøv-, mærk- og følområder”, hvor gæsterne kan teste deres håndelag og få en fornemmelse af de talrige fag, som stiller op ved DM i Skills.