Vi skaber talenter

24.05.19

Fra EUC Syd til Haiyan i Kina

Mads Samsøe går til daglig på kokkelinjen og er netop vendt hjem fra Kina, hvor han i knap to uger, sammen med syv andre af skolens elever, har fået en masse spændende og meget anderledes oplevelser på erhvervsskolen Polytecnic School i venskabsbyen Haiyan.

Mads Samsøe er 17 år og går på grundforløb2 på kokkelinjen. Han tog afsted til Kina for at prøve noget nyt og få nogle helt andre input i forbindelse med kultur og mad - og det fik han til fulde.

Første udfordring viste sig at være, da eleverne skulle flyve fra Billund med SAS, som ramlede lige sammen med den periode, hvor der var pilotstrejke. Men de fik ombooket til andre billetter og kom afsted.

Skemaet var planlagt af den kinesiske skole, og eleverne mødte ind kl. 8 som herhjemme og fulgte undervisningstimerne i løbet af dagen i henhold deres egen uddannelse. Første skoledag blev kokkeeleverne ført køkkenafdelingen og fik lov at vælge, hvor de ville være. I et af de fire køkkener blev der blandt andet arbejdet med at lave dumplings.

- Det er små dejpakker med lækkert fyld og som minder lidt om forårsruller. Vores var ikke nær så flotte som de kineske - men vi gjorde et hæderligt forsøg, fortæller Mads Samsøe.

Den anden skoledag var eleverne i det varme køkken, hvor de skar fisk og kød, der blev friturestegt i dej, de fik smagsprøver og fandt, at det smagte godt, men var en del anderledes end den mad, vi laver i det danske køkken.

- De er virkelig gode til matematik og meget hurtige, og der er stor respekt over for lærerne. Men vi oplevede også, at der pludselig kunne opstå larm i klassen, uden at vi vidste hvorfor, for vi oplevede en del udfordringer med det engelske. De kinesiske elever kunne ikke rigtig tale engelsk, så det resulterede i, at vi kommunikerede en del med håndtegn, smiler Mads Samsøe.

Et andet af indtrykkene var, at de i Kina bruger mange flere skæremåder end vi gør herhjemme, og at de øver det meget mere og længere end vi gør. De kinesiske elever kan deres skæremåder så godt, at de kan det med lukkede øjne. Kokkeeleverne lagde også mærke til, at der var rigtig meget madspild:

- I de klasser, hvor de kinesiske elever lærer at skære, hvis det ikke bliver ordentligt, så smider de det bare ud, fortæller Mads Samsøe og fortsætter: – Men vi fik fx også vist, hvordan man laver fiskeboller, og i Kina er det hovedet, som er mest værd på en fisk, bl.a. fordi der ikke er så mange ben i. I Danmark vil man jo ofte bare smide fiskehovedet væk.

Der er 6 timers tidsforskel fra Danmark til Haiyan, og der var omkring 25 grader. De danske elever boede på værelser på skolen, som var specielt indrettet til gæster.

Normalt ville der skulle være seks studerende på et værelse, men danskerne boede kun sammen to og to. En anden kulturforskel eleverne erfarede var, at der er en striks plan for spisning på skolen. Danskerne måtte ikke spise sammen med de kinesiske elever, men blev sat for dig selv og skulle spise morgenmad 7.00-7.30, middag kl. 12 og aftensmad kl. 17.

- Da vi ankom til Kina, fandt vi ud af, at kineserne holder fri fra d. 1. - 4. maj, så det betød, at skolen var tom for elever i de dage. Men så var der jo ekstra tid til at opleve byen og den andeledes kultur, og Haiyan ligger blot 2 timer kørsels fra Shanghai, fortæller Mads Samsøe og fortsætter: – Kineserne er meget høflige, og de syntes, at vi danskere var meget høje og hvide i forhold til dem, så de var lidt imponerede over os og ville gerne tage billeder af os og snakke med os. Noget af det bedste ved turen var, at eleverne var så åbne og imødekommende i pauserne. De kinesiske elever arrangerede blandt andet en basketball-kamp, hvor det var os mod kineserne. Vi havde store problemer i starten men fik vendt spillet ;-).

Danskernes fordel er højden, men kineserne har nu et godt boldøje, smiler Mads Samsøe.

EUC Syd ser hele verden som uddannelsesplads for de unge

Formålet med opholdet var bl.a. at give eleverne fra EUC Syd erfaringer og få skabt indblik og læring på kryds og tværs af de landemæssige og kulturelle grænser. Lene Sandholdt fra International afdeling på EUC Syd, som bl.a. beskæftigelser sig med den internationale elev- og underviserudveksling siger:

- Europa og også hele verden er fremtidens arbejdsplads, og her på skolen hjælper og støtter vi eleverne, så de også får internationale erfaringer og kompetencer i løbet af deres uddannelse. På EUC Syd har vi en klar international strategi for, at vores elever kan komme i praktik og uddannelsesophold i udlandet, for vi mener, at det er godt for de unge mennesker at komme ud og se verden og få grundlæggende erfaringer med kultur, sprog, arbejdsforhold og -metoder. Og der er meget fagligt at lære i udlandet for vores elever, og det er helt klart med til at udvide den uddannelse, som de unge mennesker er i gang med. For de danske elever, der var med i denne ombæring, gav det meget anderledes oplevelser og var en øjenåbner inden for deres forskellige fag.

Med på rejsen deltog syv andre elever, der er under uddannelse inden for industrifagene. Endvidere deltog to uddannelsesansvarlige fra hhv. Danfoss og Novo Nordisk, for at få et tættere samarbejde med skolen i Haiyan og besøge de danske virksomheder, der er i området – hvilket bl.a. er Danfoss. Alle fik venskaber og gode kontakter med hjem efter den fantastiske rejse.

Rejsen har bl.a. været finansieret gennem et legat fra Aabenraa Erhvervsforening, og som tak fremlægger eleverne fra turen for foreningen ved en generalforsamling til februar.

I efteråret venter EUC Syd besøg fra en gruppe undervisere fra Haiyan Polytecnic School samt en ledelsesdelegation.