Vi skaber talenter

05.11.20

Abena er Årets Læreplads i Sønderjylland

Abena A/S fra Aabenraa vandt Årets Læreplads 2020 og er netop kåret ved festligheder og overrækkelse af præmier og blomster.

Virksomheden er valgt på baggrund af en indstilling fra Mathilde Christensen, der er under uddannelse og i lære i Abenas kantine som ernæringsassistent.


Mathildes chef i kantinen på Abena er Tommy Beck og han og hans ansatte modtog prisen overrakt af vores direktør Finn Karlsen. Det hele blev afholdt hos Abena selv, der har en stor kantine, der dagligt bespiser og servicerer ca. 430 medarbejdere.

Mathilde er 19 år og kommer fra Løjt Kirkeby. Hun startede på ernæringsassistentuddannelsen, fordi hun altid godt har kunne lide at lave mad og har været meget i køkkenet med sin Bedstemor.


- Min mor er også ernæringsassistent, så valget af ernæringsassistentuddannelsen faldt faktisk helt naturligt, forklarer Mathilde.

Mathilde synes, at noget af det bedste ved hendes arbejde hos Abena er, at hun roterer blandt de forskellige ”arbejdsstationer” – fx varmt og koldt køkken og bageriet. Og så er der medbestemmelse - skal hun fx starte i varmt køkken i næste uge, så skal hun på forhånd aflevere en menuplan for den efterfølgende uge.

- I forhold til bæredygtighed har vi ved kantinen hos Abena også fokus på madspild, fortæller Mathilde. - De store pålægsfade i buffeten er udskiftet med mindre pålægspakker og der er kødløse dage, om end ikke en fast, lukket plan i forhold til vegetardage.

På sigt vil Mathilde gerne have sin egen familie, og hun har da også valgt uddannelse med henblik på arbejdstiderne, for som ernæringsassistent harmonerer det bedre ift. fx at arbejde som kok, hvor der ofte er aftenarbejde. Når hun er udlært, vil hun gerne prøve at være ansat i et køkken på en efterskole, for hun har selv gået på efterskole og kan godt lide ideen med, at eleverne er med i køkkenet og hjælper til.

 

 

 

Mathildes chef Tommy Beck har været leder af kantinen hos Abena i 3 år, og det er første gang for ham, at en af hans elever indstiller arbejdspladsen til Årets Læreplads – og Tommy er, som han selv udtrykker det pivstolt. Han ser en tilfredsstillelse i at udvikle og præge de unge mennesker, der er i lære under hans vinger, og Tommy er rigtig glad for, at Mathilde er tilfreds med sit lærested, og at hun viser det i form af stort engagement og interesse.
Og at der er fest og højt humør og masser af humor, som Mathilde også skrev om i sin indstilling, fik vi fra EUC Syd selv at se, da vi var der, for bag alvoren og professionaliteten, der strømmer fra kantinens medarbejdere, var der samtidig løjer, practical jokes og sjove bemærkninger mellem de ansatte.


Tommy Beck fik på kantinens vegne overrakt årets præmie, et billede af den koloristiske maler Ole Prip Hansen, der har modtaget et utal af legater og hvis værker bl.a. er repræsenteret på Trapholt, Arbejdermuseet, Statens Kunstfond og i Tønder Kunstmuseum.

Mathilde modtog også en præmie for sin flotte indstilling – hun er ved at flytte hjemmefra og fik en fin men også nyttig pyntegenstand til sit nye hjem.

Tilstede var Mathildes kolleger fra Abena samt fra EUC Syd direktør Finn Karlsen, hendes lærer Anni Tværvang og afdelingschef Jan Kleemann.