Vi skaber talenter

26.01.21

Nyt datacenter til eleverne på EUC Syd

I dataafdelingen søgte de del i investeringspuljen i håb om at kunne udskifte det gamle datacenter, og ønsket gav i den grad god mening så det er blevet indfriet, og nu kan eleverne bl.a. tilgå tidssvarende servere

Da man for seks år siden skulle udstyre dataafdelingen med servere, var det så heldigt, at forskellige firmaer, skulle have udskiftet, så EUC Syd modtog med glæde de brugte. Men tiden går og serverne var efterhånden blevet langsomme. Det gamle system på dem var efterhånden 12 år gammelt og udviklingen på området er konstant, så den teknologi, man finder på de nye servere, er en stor omvæltning. 

Det fabriksnye datacenter ligger i Sønderborg og er udstyret med 24 højfunktionelle servere, som betyder, at 24 elever nu har god plads og kan arbejde samtidigt uden at det skaber problemer. Før i tiden oplevede man forskellige problemer med belastning og tilgængelighed, bl.a. når eleverne skulle lave store opgaver og svendeprøver. Så måtte de i stedet arbejde på virtuelt udstyr - som bare ikke helt reflekterer virkeligheden. Man kom også ud for, at man har måtte leje og låne udstyr - i nogle tilfælde måtte eleverne finde tilgængeligt udstyr gennem deres læreplads. Det har været en generel udfordring og ekstra udgift. 

Datacenteret består af det sidste nye inden for platform og processer, og har en betydelig optimering på alle områder, såsom: netværk, harddisk, RAM og generelt alt der er input og output. For underviserne Egon Skipper Petersen og Thomas Loff Spangsberg er det vigtigt med virkelighedsnære oplevelser i undervisningen, og datacentrene er en optimering på flere områder for skolen og eleverne, og vil også komme brugerne til gode i sidste ende.

- Før i tiden kunne de servere vi havde sagtens være tæt på det, vores elever ville opleve ude i ’virkeligheden’, hvis man fx kommer ud til ældre virksomheder, som ikke har opdateret deres platform. Men det nye udstyr gør, at vores elever nu kan arbejde med det nyeste af det nyeste, fortæller Thomas Loff Spangsberg.

Og det er vigtigt for uddannelsen, at eleverne får kendskab til de nyeste teknologier. Med det nye datacenter får eleverne nu mulighed for at få fingrene i grejet med det samme, i takt med at de også får en virkelighedstro oplevelse i arbejdet med servere. 

- Udover kendskabet til de nye teknologier, har det nye center generelt langt flere kræfter end det førhen, og kan køre langt større opsætninger, og det har også en stor betydning for kvaliteten af undervisningen, fortæller Egon Skipper Petersen.

Det nye datacenter er altså en optimering på alle fronter – ikke mindst tidsmæssigt. Det tog lang tid at installere på de gamle servere, men med de nye kan det gøres på en ottendedel af tiden. Der er også mulighed for at putte SSD i, som er en hurtigere harddisk. Tiden som underviserne desuden bruger på at sætte eleverne ind i systemerne, er også langt kortere, og generelt er processen langt mere intuitiv. 

Og så har det nye datacenter et langt mindre strømforbrug, det gør driften for det nye udstyr grønnere og billigere, og bæredygtighed er et område som EUC Syd arbejder meget med på alle fronter fra vores bekæmpelse af ukrudt til madspild og kørsel og i undervisningen. 

Da man i dataafdelingen søgte investeringspuljen, havde man nogle behov og forventninger til, hvad datacenteret skulle kunne, og det nyetablerede center er nu på linje med tid og behov, og er blevet både større og billigere end man havde turde håbe på.

- Hvis man skal sætte et perspektiv på det, så har det nye center mere datakraft end hele ITC Syd har sammenlagt - og er endda billigere. Der er smæk for skillingen, siger Thomas Loff Spangsberg med et skævt smil. 

SPECIFIKATIONER AF DATACENTERET:

Det nye datacenter består af 24 servere med følgende specifikationer (pr. server):

  • HP Proliant DL325 Gen10 Plus
  • 3GHz AMD Epyc 7302P 16-core CPU
  • 256GB RAM
  • 2x10Gb + 4x1Gb netkort
  • HPE Smart Array 408i-a SR Gen10 RAID controller
  • 4x600GB HDD og 2x800GB SSD

De nye servere i dataafdelingen er blevet mødt med glæde og tilfredshed, både fra elever og undervisere og der er ingen tvivl om, at datacenteret har været sin investering værd hele vejen rundt.