Vi skaber talenter

07.09.18

To piger fra vores tekniske gymnasium vandt med bæredygtig genbrug af tekstil

Regionsdelen af DM i Teknologi og erhvervscase 2018, forløb i onsdags d. 5. september i Esbjerg. Nu går Cecilie Søndergaard og Maja Holm videre til DM-finalen d. 26. september

Det som sikrede Cecilie Søndergaard og Maja Holm førstepladsen i konkurrencen, var de to pigers idé om genbrug af tekstil. Dermed styrer de nu direkte til finalen, hvor fem HTX-hold fra hver sin region skal kæmpe om at vinde hele DM. Det sker på Børsen i København om tre uger – onsdag d. 26. september.

Cecilie Søndergaard og Maja Holm stillede op i konkurrencen med deres idé om at genbruge tekstil og sy nyt af gammelt - en bæredygtig indsats, fordi fremstilling af tøj og tekstiler er ressourcetungt og meget miljøbelastende. Erstatter man indkøb af nyt tøj ved i stedet at genanvende, er energibesparelsen 15-30 gange så stor, som den energi, man kan hente ved at brænde tøjet.

Cecilie Søndergaard og Maja Holm går til hverdag på det tekniske gymnasium i Aabenraa, men de har begge valgt faget design som tilvalg til deres studieretning BioScience - og designdelen foregår i Sønderborg, så et par dage om ugen pendler de fra Aabenraa.
- BioScience er bl.a. biologi og matematik på højt plan og handler også om de etiske spørgsmål, der knytter sig til brug af fx gensplejsning og udvikling af medicin, fortæller Maja.

- I design handler det mere om kreativitet og idérighed, men der er selvfølgelig også en rent faglig og praktisk viden, siger Cecilie Søndergaard - vi har bl.a. haft om materialeforståelse. Man skal fx vide noget om de forskellige materialer - for at genbrug af tekstil kan fungere skal fórstoffet ikke krympe mere i forhold til yderstoffet og den slags.

Og det var ud fra undervisningen, at de fik idéen med at genbruge stof og syede den frakke, de vandt med.
- Vi ville gøre opmærksom på, hvor ressourcekrævende det er at producere tekstiler fra nyt af, siger Cecilie og fortsætter: - Og at man sagtens kan genanvende stoffer, som har været brugt til én ting tidligere, for det kan jo sys om og blive til noget helt andet.

- Det kræver fx 165 kemikalier og omkring 1.400 liter vand at lave bare én t-shirt, og folk smider jo ofte tøjet væk, hvis det er blevet for småt, eller bare fordi de ikke vil bruge det mere. Men 95 % af det tøj, der bare ryger ud kan faktisk genbruges, supplerer Maja Holm.
Alt den slags formidlede pigerne ved mesterskaberne i Esbjerg i onsdags, og der var rigtig mange besøgende på deres stand.

- Vores lærer sagde, at det var næsten umuligt at komme hen til os og snakke med os, for der var en kødrand omkring os hele tiden, smiler Maja Holm.
- Ja, det var både dommere og lærere fra de andre deltagende skoler, men også helt almindelige besøgende, der bare kom, fordi de var interesserede, siger Cecilie Søndergaard.

Og rigtig mange var vilde med idéen og opfordrede pigerne til at gå videre med konceptet, for alle syntes det var genialt og ressourcebesparende og virkelig værd at satse på.

Alligevel kom det som et chok, da de blev udpeget som vindere. De havde slet ikke forventet det.
De næste tre uger, der er til selve Danmarksmesterskabet skal pigerne ikke bare slappe af og nyde sejren. Der skal arbejdes hårdt med at udvikle virksomhedens navn og logo, ligesom der skal være fuldstændig styr på budget og strammes op på brochuren.

Stærke profiler
DM i Teknologi og Erhvervscase er et årligt mesterskab, der udfordrer gymnasieeleverne fra det tekniske gymnasium (HTX) og handelsgymnasiet (HHX) på deres evner inden for henholdsvis teknologiske opfindelser og erhvervstalent. Konkurrencen er også et eksempel på, hvad det er, der gør de to gymnasieretninger til noget særligt.

Både Maja Holm og Cecilie Søndergaard er storesøstre, så det er ikke fordi, der er traditioner i søskendeflokken for at gå på Teknisk Gymnasium.

- Vi valgte faktisk begge det tekniske gymnasium, dels fordi HTX er et lille gymnasium, så alle kender alle og vi har et stærkt sammenhold indbyrdes uanset årgang og klasse, men også fordi der er mange spændende og anderledes fag og en masse praktisk ’learning by doing’ både i laboratorierne og værkstederne. Det er fedt, siger Maja Holm.

I aften skal de sammen med nogle af de andre deltagere og lærere ud at fejre førstepladsen, og så glæder de sig til finalen d. 26. september, hvor 10 af de 74 hold, der stillede op fra hele landet, skal dyste i finalen - 5 hold fra HHX og 5 fra HTX.