Vi skaber talenter

10.05.22

International Gymnasium er blevet et fristed for ukrainske piger

På Pre-IB i Sønderborg møder man mange forskellige nationaliteter. Blandt dem er Sofiya og Anastastasiia, to ukrainske piger som pludselig måtte flygte fra deres hjemland og starte forfra. De er nu godt i gang med at etablere en hverdag her i Danmark, og glade for muligheden for at læse videre.

Det er med smil, at Sofiya og Anastastasiia kommer ind i klasselokalet til faget ”Visual Arts” (billedkunst). Og selvom pigerne har været på EUC Syds Pre-IB i cirka en måned, så er det faktisk første gang, at Sofiya har deltaget i faget – så hun glæder sig til at prøve dagens kreative opgaver. Anastastasiia er også helt klar på at fortsætte det kreative projekt, men heldigvis var de også begge friske på en lille snak, inden arbejdet skulle i gang.

Sofiya og Anastastasiia er to 17-årige ukrainske piger, som i starten af marts ankom i Danmark. Både Sofiya og Anastastasiia ankom direkte til Sønderborg hos familievenner, som bor her i byen. Pigerne er blevet taget rigtig godt imod, bliver mødt med forståelse og føler sig meget velkomne i Danmark, men situationen er naturligvis speciel og meget anderledes for dem.

De har begge kontakt til familie og venner, som er i Ukraine, men ser Danmark som en hjælp, der giver dem sikkerhed og et pusterum – noget andet at tænke på. En del af denne hjælp, som kan skubbe tankerne over på mere positive ting, har ifølge pigerne været skolen, EUC Syd. De er nemlig kommet i gang med Pre-IB, en engelsksproget et-årig uddannelse, som giver adgang til IB på skolens Internationale Gymnasium. I deres klasse går også andre ukrainere, som ligesom dem er flygtet til Danmark.

”Det er blevet et fristed. Vores klassekammerater snakker ikke meget om Ukraine, og det har været rart, ”fortæller Sofiya, og tilføjer med et grin: ”Og så har vi en masse lektier, som vi skal tænke på.”

Pigerne har været i gang med Pre-IB i cirka en måned. Lige da de startede, var begge en smule nervøse og skulle lige lande, men de andre elever i klassen var utroligt hjælpsomme og imødekommende.

De to piger har også meget støtte hjemmefra og på trods af omstændighederne, finder de også positive sider – især, at de nu har mere tid med deres mødre, som før begge arbejdede til sent om aftenen. Og det var faktisk netop også pga. Sofiyas mor, at hun kunne starte så hurtigt på EUC Syd. Hendes mor opdagede nemlig Pre-IB på Facebook. Anastastasiia derimod lærte om Pre-IB, fordi de familievenner, som de flyttede ind hos, har en søn, som selv har taget IB-uddannelsen her i Sønderborg.

Sammenlignet med deres skoler i Ukraine, oplever både Anastastasiia og Sofiya, at der er større fokus på gruppe- og samarbejde mellem eleverne på Pre-IB – og det nyder de. De oplever også en god blanding af repetition af noget, de har lært i Ukraine, og en masse nye spændende fag og emner, som de nok ikke ville have stødt på i deres hjemland. Og så er de meget imponerede over skolens imødekommenhed. ”Skolen er et rigtig fedt sted at være, fordi alle kan være sig selv. Jeg opdagede hurtigt, at der ikke var nogen, som var bange for at vise, hvem de er, og det er nyt for mig,” fortæller Anastastasiia. Sofiya er helt enig og pointerer også, at noget hun ser som meget charmerende ved skolen er diversiteten, som de mange forskellige uddannelsesmuligheder bringer.

Faktisk synes Sofiya, at Sønderborg og Danmark generelt bare er et charmerende land, og selvom hun kan drage mange ligheder mellem Danmark og Ukraine, så nyder hun den særskilte danske kultur. ”De små huse med de små haver – det er som taget ud af et eventyr!” Anastastasiia nyder også den danske ånd – og den danske holdning til livet, ”alle her elsker livet i stedet for at fokusere på priser og alt sådan noget. Og det er dejligt lige nu.”

Tiden lige nu er naturligvis usikker for pigerne, og det har også påvirket deres fremtidsvalg. Ingen af dem kan lige nu sige, hvor det præcis skal bære hen, og slet ikke hvordan den nærmeste fremtid skal være. Dog er Anastastasiia sikker på, at hun vil have en karriere inden for musik – på den ene eller anden måde. Det er nemlig det, der bringer hende mest glæde, og som hun selv siger: ”jeg vil bare være lykkelig”. Sofiya derimod havde planlagt sin fremtidige karriere. ”Men én morgen ødelagde planerne”, så for nu tager hun tingene en dag ad gangen.

Begge piger er dog taknemmelige for, at de lige nu sidder trygt i et Pre-IB skolelokale her i Sønderborg. At de har en tryg base og sikkerhed. At de har skabt nye venskaber og fået mere tid med deres mødre. Det har alt sammen betydet utroligt meget for dem.

Billede
Billede