Vi skaber talenter

11.03.19

Arlette Andersen, overlever fra KZ-lejr Auschwitz kommer til EUC Syd

Foredrag for elever og lærere

Mandag den 25. marts får EUC Syd i Sønderborg besøg af Arlette Andersen og journalist Thomas Kvist Christiansen, der holder foredrag for lærere og elever. 

Arlette Andersen blev født i 1924 og overlevede som ung jødisk pige et års fangenskab i nazisternes værste udryddelseslejr Auschwitz og efterfølgende to barske dødsmarcher.

Da hun vendte hjem til familien i et befriet Paris i sommeren 1945, var hun kun optaget af én ting – at få et normalt liv. På trods af tallet 74.853 tatoveret på sin arm fortalte Arlette Andersen ikke om sine oplevelser som kz-fange. Auschwitz var et afsluttet kapitel.

I 1952 kom Arlette Lévy til Danmark, hvor hun giftede sig med den danske Ole Andersen, fik to børn, og frem til 1994 arbejdede Arlette Andersen som gymnasielærer på Fredericia Gymnasium.

I foråret 1990 sagde hun ja til at holde foredrag og fortælle sin historie for første gang. Arlette Andersen følte sig provokeret over politiske kræfter, der påstod, at Holocaust og Auschwitz blot var en detalje i historien. Det satte hende i gang med at holde foredrag. Ingen skulle nogensinde glemme Auschwitz.

Hun er i dag 95 år gammel. Derfor får hun hjælp til foredraget af Journalist Thomas Kvist Christiansen, som bl.a. har udgivet bogen "Vi er her alle for at dø", som handler om Arlettes Andersens liv.

EUC Syd har inviteret andre lokale uddannelsesinstitutioner i Sønderborg, og der har været en stor interesse for foredraget.