Vi skaber talenter

18.05.18

Nye ernæringsassistenter fra EUC Syd

To guldmedaljer og 1 sølvmedalje og et gennemsnit på 9,8 ved svendeprøven

De 5 var til svendeprøve torsdag d. 17. maj, og de bestod med bravour. 2 fik guldmedalje og 1 fik sølvmedalje i præstationerne. I alt var snittet 9.8.

Fra venstre ses:

  • Lennard Hansen, Mad og Måltider, Aabenraa fik sølv
  • Pernilla Hummel Tarp Aasand, Mad og Måltider, Aabenraa, fik guld
  • Ute Manuela Rumsch, Tønder fælleskøkken, Tønder
  • Heidi Føhns Thaysen, Tangshave bo og aktivitetscenter, Tangshave, fik guld
  • Nicklas Schultz, Sygehus Lillebælt 
  • - Og helt til højre underviser Maria Vendelbo Madsen

Uddannelsen til ernæringsassistent er for mange ukendt –hvad er det de kan

Ernæringsassistenten kan lave den gode hverdagsmad med variation og altid med korrekt indhold og ernæring, så dem der skal spise maden, er sikret mad der giver dem optimal sundhed, uanset om det er unge, gamle, syge eller raske. Hver person har et helt specifik ernæringsmæssigt behov som ernæringsassistenten har kompetencerne til at imødekomme.

Ernæringsassistenten laver typisk mad til mennesker, der af den ene eller anden grund ikke har mulighed for spise mad, de selv har tilberedt, og netop derfor er det så vigtigt, at maden sikrer den, der spiser den sundhed og vitalitet.

Under uddannelsen har vores ernæringsassistenter læreplads i fx kantine, plejehjem, sygehus, efterskole eller lignede steder og uddannelsen veksler mellem praktik og skoleophold på EUC Syd.

I praktikken lærer ernæringsassistenterne den praktiske del af uddannelsen - indkøb, økonomi, hygiejne, at tilberede maden osv.

Her på skolen lærer de primært den teoretiske del – om mad, der udfordrer sanserne, sundhed og ernæring, kostberegning, udarbejdelsen af arbejdsplaner, egenkontrol, diæter, arbejdsmiljø m.v.

Til eksamen skriver ernæringsassistenten et større skriftligt projekt ud fra en case, og derefter skal de vise at de også mestrer at lave maden i praksis, og her får de også en ukendt ret at skulle tilberede.

Behovet for personale, der kan mestre mange funktioner i køkkener, har gennem tiden ændret sig, fordi behovet har ændret sig. Ernæringsassistentuddannelsen har over tiden forandret sig til, at de i dag skal kunne bestride stillinger med mere ledelsesansvar og flere specifikke behov, så uddannelsen både teoretisk og praktisk er blevet mere krævende og stiller større krav til dem, der ønsker at tage uddannelsen.