Vi skaber talenter

29.01.16

Jeg ville da lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg allerhelst vil have en 1. plads ;-)

Nikolaj Dirach Eskildsen er 20 år og fra Vojens. Han er udlært fra JM Scanbyg i Haderslev.

- Jeg glæder mig til udfordringerne, og jeg er nok med i Skills, fordi jeg har lysten til hele tiden at udfordre mig selv og blive bedre, for jeg brænder for mit fag og for godt håndværk. Mit mål i DM er at stå med et uovertruffet resultat – jeg ville da lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg allerhelst vil have en 1. plads ;-). 

- Jeg træner op til konkurrencen; min faglærer Jørgen og jeg har lagt en plan, jeg følger, og jeg har yderligere været med en uge på træningscamp i Hjørring.

Nikolaj var med i Skills sidste år, og hans venner synes det er imponerende, at han er så kvalificeret – en del er selv håndværkere og følger med og spørger ind til forløbet.

- Hvis jeg var et værktøj, var jeg en spandske, fordi den er praktisk og funktionel, og man kan næsten klare alt murerarbejde med det værktøj alene.

- Min drøm er at læse videre til ingeniør inden for byggeri, så jeg får bygget den teoretiske uddannelse ovenpå min håndværksmæssige baggrund og forståelse. På den måde får jeg viden om alle facetter af et byggeri, og jeg kan virkelig godt lide, at man arbejder efter et mål, hvor man er med til at lave noget, der rent faktisk også fysisk er en del af bybilledet og som tilfredsstiller kundens drømme om bolig.   

Nikolaj er sammen med Camilla, Emil, Henrik og Bo klar til at konkurrere i DM i Skills 4.-6. februar. De har i de seneste mange uger trænet hårdt, læst op og sat ind i også detaljer ud over det obligatoriske stof, for de vandt regionsmesterskaberne og skal nu kæmpe om at blive danmarksmester inden for deres fag – og dermed om plads til verdensmesterskaberne.

I løbet af efteråret har der været afholdt udskillende regionsmesterskaber, hvor alle de deltagende skoler i hele Danmark har sendt de bedste elever, motiverede, med talent og topkarakterer. Fra EUC Syd har vi deltaget inden for 11 forskellige fag, og i halvdelen af de mesterskaber vi har stillet op i, er det vores deltagere, der har vundet og dermed gået videre til DM.

Det kræver faglighed og kundskaber på et ekstremt højt niveau, og så skal man have en stærk psyke for at være med i Skills - opgaven er kompliceret og løsningen er på tid, og der er hele tiden folk og tilskuere omkring én, så det er stressende, og der findes ikke én rigtig løsning. Man skal kende sit fag, være kreativ og skarp for at leve op til det faglige niveau.

DM i Skills blev holdt første gang i 2011 og foregår dette år i Fredericia i Messe C d. 4.-6. februar. Der er ca. 280 unge erhvervsskoleelever som kæmper i 36 forskellige fag, og der er gratis adgang. Ud fra tidligere års erfaringer venter SkillsDenmark 50.000 tilskuere over de tre konkurrencedage. 

Det er minister for børn, ligestilling og undervisning Ellen Trane Nørby, der åbner DM d. 4. februar, og statsminister Lars Løkke Rasmussen står for at udråbe vinderne på den sidste konkurrencedag.
Fra EUC Syd er vi stolte af at kunne stille med hele fem deltagere i den prestigefyldte konkurrence.